Банките ще останат затворени до 5 юли

Още по темата

Министерството на външните работи препоръчва на българските граждани, които пътуват за Гърция, да разполагат с достатъчно евро в брой за непредвидени обстоятелства.

 

Изтичането на текущата програма за финансова подкрепа на Гърция и решението за провеждането на референдум на 5 юли по проблемите с кредитирането на страната, доведе до масово теглене на пари в брой от банкоматите в страната, отбелязват от министерството.

 

Банките ще останат затворени от понеделник – 29 юни, до 5 юли, когато е и датата за провеждането на референдума. Те трябва да възстановят дейността си на 7 юли. Сумите за теглене в брой са ограничени до 60 евро на ден. Ще могат да се теглят пари от банкомати с карти на чуждестранни банки и за тях няма ограничения, но могат да бъдат наложени от финансовия министър.

 

Отчита се и забрана за парични преводи към чужбина.

 

По данни на българското посолство в Атина има и повишено търсене на горива в Гърция. Наблюденията показват, че в региона на Солун, в района на Халкидики и други курортни дестинации банковите устройства за предоставяне на пари в брой не разполагат с налични средства.

 

Част от бензиностанциите са затворени. Хотелиерите изискват заплащане на туристическите услуги в брой, уточняват от МВнР.