Само преди 10 месеца броят им възлизаше на 3 милиона

 

Повече от 4 милиона сирийци са избягали от гражданската война, опустошила страната им и са станали бежанци в съседни региони – 1 милион от тях са напуснали домовете си само през последните 10 месеца, сочат данните на ООН. 

Още по темата

 

"Това е най-голямата популация на бежанци от един конфликт на едно поколение. Това са хора, които се нуждаят от подкрепата на света, но вместо това живеят в бедствени условия и тънат в бедност", заяви върховният комисар за бежанците към ООН Антонио Гутериш.

 

Новите бежанци, пристигнали в Турция, увеличиха общия брой на сирийци, преместили се в съседни райони, до 4,013 млн. души. Само преди 10 месеца броят на регистрираните сирийски бежанци възлизаше на 3 милиона души, обявиха от ООН, като добавиха, че ако сирийският поток продължава със същото темпо, до края на годината имигрантите от Сирия ще достигнат 4,27 млн. души.

 

Това е най-високото ниво на бежански поток заради един конфликт от четвърт век, откакто агенцията подпомогна 4,6 млн. бежанци от Афганистан през 1992 г. Повече от 230 000 души са убити в Сирия от избухването на антиправителствените протести през март 2011 г. В допълнение към милионите хора, които са избягали от Сирия, 7,6 милиона са били разселени вътре в разкъсваната от война страна.