За разлика от нашите, техните са еволюирали доста

Учени от САЩ и Испания установиха, че човешката ръка е по-примитивна, отколкото на шимпанзетата, като човешките пропорции са се променили малко в сравнение с последния ни общ предшественик с приматите, а ръцете на шимпанзетата и орангутаните са еволюирали доста. 

 

"Резултатите ни показват, че структурата на човешката ръка е доста примитивна, а не както някои вярват резултат от по-близки във времето промени, необходими за изработването на оръдия на труда", коментира Къртис Хаят, говорител на университета "Джордж Вашингтон".

 

Пръстите на шимпанзетата и орангутаните са се удължили в сравнение с палеца, за да могат да преминават от клон на клон. Така палецът им е останал срещу дланта. При човека палецът е по-дълъг, за да може всички пръсти да се докосват и да хващат по-точно.

 

Досега съществуваше теория, че последният общ предшественик на човека и големите маймуни е имал ръце като на сегашните шимпанзета. Изследването на екипа на Серхио Алмесиха от центъра по човешка палеобиология в университета „Джордж Вашингтон” обаче поставя под въпрос тази хипотеза, съобщава БТА.

 

Горилите изглежда са наследили по-примитивната структура, характерна за човешката ръка. Техните крака също приличат на нашите, но палецът е срещу останалите пръсти. Според Алмесиха и екипът му всички сегашни примати са оцелели от масовото измиране на видовете през миоцена преди 12 до 15 милиона години, като са свикнали с определен хабитат. Докато шимпанзетата и орангутаните са се специализирали да се катерят по дърветата, хората са останали на земята, както и горилите.