Историята на един разочарован нацист и една невъзможна любов

В началото на 30-те години на миналия век Аугуст Ландмесер е нацист, въодушевен от идеите на Хитлер. Той не подозира, че само няколко години по-късно вярата му вече е разклатена. Причината: младият германец се влюбва страстно в еврейката Ирма Еклер. По-късно той бива наказан за "измяната" си, а светът го запомня като единствения нацист, който отказва да отдаде почит на Фюрера по време на масов митинг през 1936 година.

 

Германското издание Focus и Business Insider разказват историята на една от най-въздействащите фотографии в световната история, запечатала спомена за един разочарован нацист и една невъзможна любов. 

 

Всъщност в началото тази любов съвсем не изглежда толкова невъзможна. През 1935 г. Ландмесер предлага брак на своята любима. Двойката обаче така и не успява да подпише. Причината са приетите точно в този период Нюрнбергски закони. След като Нацистката партия разбира за връзката им, германецът е изключен от нейните редици.

 

През октомври 1935 г. се ражда първата дъщеря на Аугуст и Ирма - Ингрид. Само няколко месеца по-късно – на 13 юни 1936 г. Ландмесер остава с демонстративно скръстени ръце сред гората от протегнати ръце и възгласи в чест на Фюрера.

 

През 1937 година, уморен от случващото се в нацистка Германия, Ландмесер опитва да избяга със семейството си в Дания, но е арестуван на границата. Срещу него са повдигнати обвинения за оскверняване на чистотата на расата.

 

Година по-късно Ландмесер е освободен поради липса на доказателства и са му дадени инструкции да прекрати отношенията си с Еклер. Той отказва. През 1938 г. е задържан отново и осъден на близо три години в концентрационен лагер. Междувременно нацистката полиция арестува и майката на детето му, която била бременна с втората им дъщеря. Тя ражда в затвора и скоро след това е изпратена в женски концентрационен лагер. 


Смята се, че след 1942 година Ирма е преместена в един от така наречените „центрове за евтаназия”, където заедно с още 14 хиляди души намира смъртта си.