В него се налага ограничение с 32% до 2030 г. на американските въглеродни емисии

Американският президент Барак Обама изложи многоочаквания план срещу климатичните промени на планетата. В него той наблегна върху спешната необходимост от незабавна реакция и обяви силни ограничения за електрическите централи.

 

"Това е едно от ключовите предизвикателства на нашата епоха", каза Обама в Белия дом, където обяви Американски план за чиста енергия. Той включва редица правила и нормативна база, с която за пръв път се налага ограничение с 32% до 2030 г. на техните въглеродни емисии спрямо нивата от 2005 г.

 

"Няма предизвикателство, което да представлява толкова голяма заплаха за нашето бъдеще и за бъдещите поколения, колкото са климатичните промени", подчерта Обама и наблегна, че са необходими спешни действия.

 

Той посочи още, че налаганите на ТЕЦ-овете ограничения като най-важният етап за Америка в борбата й срещу промените в климата.

 

Президентът през 2008 г. определи околната среда за един от своите приоритети. Дебатът за електроцентралите е особено остър в САЩ, където 37% от електроенергията е произвежда в ТЕЦ-ове. ЕС веднага поздрави Обама за неговите искрени усилия за намаляване на въглеродните емисии. Американският президент обяви своя план по-малко от половин година преди провеждането на конференция за климата в Париж (COP21). В нея ще участват 195 държави и тя ще се опита да доведе до мерки за ограничаване до 2 градуса по Целзий на повишаването на средната световна температура, повлияна от емисиите на газове с парников ефект.