Те ще изиграят ролята на референдум за независимост

Премиерът на испанската област Каталония Артур Мас подписа декрет за предсрочни парламентарни избори на 27 септември, които по неговите думи ще изиграят ролята на заместващо гласуване по въпроса за независимост, предаде Франс прес, цитирана от агенция "Фокус".


По думите на Мас, който получи обвинения в престъпни действия, заради провеждането на референдум за независимост на Каталония през ноември 2014 година, въпреки възраженията на правителството на Испания, ако партиите, подкрепящи каталонската независимост спечелят мнозинство в парламента, те ще имат за цел да се отделят от Мадрид в рамките на година и половина.


„В политически аспект тези избори няма да бъдат обикновени. В политически аспект те ще представляват плебисцит относно свободата и суверенитета на Каталония“, заяви Мас.


Консервативното централно правителство на Испания яростно отхвърля идеята, че изборите в Каталония трябва да бъдат интерпретирани като референдум за независимост на областта.


В регионалните избори се избират депутати от регионалния парламент. Това, е което ще определят гражданите и нищо друго“, заяви испанският вицепремиер Сорая Саенс.