Така ще се подпомогне защитата на националната сигурност на страната

Китай ще ограничи износа на дронове и суперкомпютри от 15 август, за да се повиши защитата на националната си сигурност. Съществуват опасения, че подобно оборудване може да попадне в ръцете на радикални групи, съобщи днес държавната осведомителна агенция Синхуа, цитирана от Ройтерс.


Макар и неговите технологии да изостават от тези на САЩ и Израел - най-големите продавачи на безпилотни летателни апарати, Китай привлича все повече чуждестранни купувачи, сред които Нигерия, Пакистан и Египет.


Според Синхуа основният акцент при новите ограничения пада върху дроновете, които могат да летят дълго време на голяма височина.


"Главната цел на рестрикциите върху износа на безпилотните апарати е свързана с нуждите на борбата с тероризма, за да не се допусне големи, високотехнологични дронове да попадат в ръцете на незаконни елементи", се посочва в информацията на осведомителната агенция.


С оглед на това, че техническите способности на китайските дронове понастоящем са сред най-добрите в света, продължава Синхуа, страната също така трябва да защитава своите права върху интелектуалната собственост и това представлява още една причина за въведените мерки за контрол.


Не е ясно дали предприетият ход е в отговор на попадането на каквито и да било дронове или суперкомпютри в ръцете на радикални групи.