Бившата първа дама губи подкрепата на белите избиратели

Бившият държавен секретар на САЩ и кандидат за президент на Демократическата партия Хилари Клинтън загуби подкрепата на значителна част от електората през последния месец, предаде ТАСС.

 

Това се доказва от данните от проучване, проведено и публикувано днес от "Уолстрийт джърнъл" и Ен Би Си след анкета на хиляди американци.

 

Според проучването през юли 34% от белите американци оценяват положително Хилъри Клинтън, а 53% от тази категория избиратели формират отрицателно мнение за нея. Един месец по-рано, 44% от белите жени – гласоподаватели са гледали благоприятно на кандидатурата на Клинтън, а обратното становище изразявали 43% от анкетираните.

 

Позициите на Хилари Клинтън, която се счита за фаворит сред претендентите за президентския пост на Демократическата партия, са отслабени сред онези избиратели, които не се идентифицират с никоя политическа партия. През първото тримесечие на тази година тя се радваше на подкрепата на около половината от независимите избиратели, а според скорошно проучване едва 27% от същата група биха гласували за нея. 52% са срещу нейното избиране за държавен глава.

 

Видимо по-ентусиазирани за Клинтън са афроамериканските избиратели: през юни тя имаше 81% от техните гласове, а само 3% бяха против кандидатурата й. Докато през юли нивото на подкрепа за Клинтън спадна до 66%, а 15% от анкетираните са имали лошо впечатление за нея, уточнява БГНЕС.