Източвали касата чрез фиктивни пациенти с несъществуващи заболявания

 

Здравният министър Петър Москов съобщи, че се отнема разрешителното за работа на частната болница "Папуров" в Търговище. По думите на министъра в болницата се нарушават правата с цел източване на пари от НЗОК - записвани са фиктивни пациенти, отчитани са им заболявания, които никога не са имали. Министър Москов заяви, че отнемането на разрешителното за работа на лечебното заведение се случва за първи път в България.

 

"Всяко едно лечебно заведение, за което получим информация за нарушаване на правата на пациентите, и са източвани пари от НЗОК, ще бъде с отнето разрешително за работа или спиране на договор НЗОК", зарече се Москов. 

 

Видео: БГНЕС

 

За 9-месечния период, през който трае разследването, болницата "Папуров" в Търговище е източила 200 000 лв., сочат документите. 

 

Проверката е започнала през 2007 г. по сигнали на пациенти и НЗОК. Върху потърпевшите пациенти в хода на делото от ръководството на болницата е упражняван натиск да сменят показанията си и да лъжат.

 

Протоколът за отнемането на дейността вече е връчен и болницата по същество не съществува. Предстои НЗОК да прекрати договора с тази болница, който само за тази година е на стойност 1,5 млн. лв. За 16-те пациенти, които в момента лежат в болницата, е осигурено преместване в друго лечебно заведение по техен избор, където и да е в страната.

 

Ръководството на болницата е осъдено на три години условно от последната инстанция на Върховния касационен съд.

 

Видео: БГНЕС

 

Министър Москов коментира още, че 100 000-те ваксини, които дойдоха от Турция, са одобрени от Европейската агенция по лекарствата и те са същите, като тези на фирмата, която отказа да се яви на търг в България. "Имаме осигурени ваксини за всяко едно дете по имунизационния му календар", добави той.

 

Запитан за това, че по някои точки от здравната реформа която предстои да бъде гласувана на 2-ро четене в парламента през септември, ГЕРБ не са съгласни, Москов отвърна, че това не е изпитание за коалицията и смята, че няма сериозно разминаване по основните цели на реформата.

 

"Правителството е свършило работата си, съвестно и в срок е внесло в парламента Закона за лечебните заведения, който е оценен като нужен и добър от съсловните организации. В НС ще защитаваме тезите си, но правителството е свършило работата си. Заедно с премиера в НС отстъпихме от цяла глава за приватизацията от този закон", каза Москов.

 

Той, обаче е категоричен, че отстъпки от гледна точка на задължителния характер на здравната карта, на това, че НЗОК трябва да има различна функция, да не е пасивен платец, а институция, на която гражданите поверяват парите си и тя прави избор само с качествени болници, няма да отстъпи, не трябвало да отстъпва и обществото. Москов допълни още, че задължителното сливане на болници не е предвидено в този закон, а акредитацията за лечебните заведения се предвижда като задължителен процес към болниците, които са към Министерство на здравеопазването.

 

Репортери: Марина Малашева, Нивелина Няголова