От началото на годината Унгария е регистрирала над 100 000 желаещи да получат убежище

"Унгария планира да затегне идната седмица редица закони, за да намали миграционния натиск, на който е подложена, и ще използва дори армията, ако е необходимо", съобщи депутатът от управляващата консервативна партия "Фидес" Гергели Гуляс, цитиран от "Ройтерс" и БТА.

 

Той уточни, че ще бъдат внесени промени в 13 закона и призова опозицията да даде подкрепата си, тъй като за изменението на някои от тях е необходимо мнозинство от две трети от депутатите.

 

Ако бъдат приети, предложените промени ще влязат в сила от средата на септември. Те включват специални транзитни зони край сръбската граница за задържане на мигрантите, докато молбите им за убежище бъдат разгледани. Освен това се предвиждат и по-строги наказания за незаконно преминаване на държавните граници и нанасяне на повреди върху оградата, която Унгария строи за спиране на потока от мигранти.

 

Унгария е регистрирала над 100 000 желаещи да получат убежище от началото на годината, което е повече от два пъти общия брой през 2014 г. През 2012 г. в страната са пристигнали само 2000 имигранти.