Наказателното производство беше прекратено, след като той беше избран за член на ЕП

Софийският градски съд прекрати съдебното производство и върна на прокуратурата делото срещу Сергей Станишев, информира БГНЕС.

 

Делото срещу бившия министър-председател беше възобновено, след като пристигна официален отговор от Европейския парламент, че му е снет имунитетът.

 

Припомняме, че на 19.12.2013 г. Софийската градска прокуратура внесе в Софийския градски съд предложение за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание на Сергей Станишев заради обвинението, че в периода от ноември 2005 г. до юли 2009 г. е загубил седем документа с класифицирана информация.

 

Наказателното производство беше прекратено, след като Станишев беше избран за член на Европейския парламент и придоби имунитет. Евродепутатският му имунитет обаче беше снет след сезирането на ЕП от главния прокурор Сотир Цацаров. Той поиска да бъде разрешо продължаване на наказателното преследване на Сергей Станишев.

 

В мотивите си Европейският парламент посочва, че липсва подозрение, че делото срещу Станишев е било заведено с намерението да се причини политическа вреда на съответния член на Европейския парламент.