Те разпространиха съвместна декларация за спиране на военните действия

 

Руската военна намеса в Сирия продължава да засилва напрежението в региона. Турция и партньорите ѝ в Международната коалиция срещу "Ислямска държава" призоваха Русия да прекрати въздушните удари.

 

Искането е отправено в съвместна декларация, подписана от седем държави - Турция, САЩ, Германия, Великобритания, Франция, Катар и Саудитска Арабия. В документа се подчертава, че действията на Русия ще доведат до по-нататъшна ескалация и ще засилят радикализацията на региона.

 

Руската операция в Сирия ще продължи три до четири месеца с нарастваща интензивност. Това заяви днес председател на комисията по външни работи към Държавната дума Алексей Пушков.

 

Изявлението си той направи броени часове преди насрочената за днес среща в Париж на лидерите на Франция, Русия, Германия и Украйна. Много вероятно е обаче кризата в Сирия да засенчи основната тема на срещата за мирните усилия в Украйна.

 

Междувременно Вашингтон определи руските въздушни удари в Сирия като безразборни. Говорител на Белия дом заяви, че Русия нанася удари по сирийската опозиция на случаен принцип. По-рано руският външен министър Сергей Лавров каза, че цел на военните действия са същите терористични групи като на водената от Съединените щати коалиция.

 

„Целта ни е тероризмът и не подкрепяме никого срещу волята на народа. Ние се борим срещу тероризма”, обяви външният министър на Русия Сергей Лавров.

 

Сергей Лавров отхвърли критиките, че Москва се опитва да подкрепя сирийската армия и нанася удари срещу умерената сирийска опозиция. Ливански източници съобщиха междувременно, че стотици ирански военнослужещи са пристигнали в Сирия. Те ще се присъединят към голяма операция в подкрепа на режима на президента Башар Асад.

 

Още по темата следете ТУК.