Израелският премиер прояви драматизъм

 

45 секунди гробно мълчание и втренчен поглед. Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху направи поредното си драматично представяне пред Общото събрание на ООН.

 

След това не последва нищо интересно. Речта на Нетаняху беше, както обикновено, сбор от клишета, лозунги и пиар послания, които с годините вече са изгубили силата си, коментира израелският в. "Аарец". В този смисъл клише е и да се каже, че речта не казва нищо ново, но положението е именно такова.

 

Нетаняху започна речта си с иранския въпрос и му посвети почти половин час. Той изброи престъпленията на Иран, недостатъците на ядреното споразумение и отправи заплашителни съобщения към режима в ислямската република. В същото време по-малко от седем минути бяха отделени на нестабилните отношения със Съединените щати и на мирния процес с палестинците. Вторият въпрос само допреди ден беше в центъра на дискусиите на Общото събрание. 

 

Странно е, че Нетаняху, известен с ораторското си майсторство, от време на време избира да даде речи като тази. Ако някой доброжелател беше прочел предварително неговата чернова, щеше да му каже: "По другия начин, сър, по другия начин”. 

 

А едноминутното мълчание, което предшестваше речта, беше поредният му прийом да атакува държавите, че не правят нищо срещу Техеран и остават мълчаливи пред неговите заплахи да унищожат Израел. По един неочакван начин този трик всъщност автентично отрази поведението на Нетаняху на международната сцена, което е повече от пасивно. 

 

Превод: Гергана Тенева