Гласуването е стъпка към завършването на един от ключовите проекти на ЕС

Европейският парламент даде зелена светлина за забраната на таксите за роуминг за обаждане, изпращане на SMS и използване на интернет в чужбина в рамките на ЕС.

 

Забраната влезе в сила от 15 юни 2017 г, а от 30 април догодина таксите за роуминг не може да надвишават 0.05 евроцента на минута за обаждания, 0.02 евроцента за SMS и 0.05 евроцента на мегабайт интернет.

 

Гласуването е стъпка към завършването на един от ключовите проекти на ЕС - единния цифров пазар. Освен отпадането на роуминга, гласуваният регламент включва и принципа за мрежовата неутралност. Според него доставчиците на услуги за достъп до интернет се задължават да третират еднакво целия интернет трафик, без да блокират или забавят достъпа до съдържанието, приложенията или услугите, независимо от подателя и получателя.

 

Изключение е възможно само при съдебна заповед, за спазване на закон, предотвратяване на претоварване на мрежата или борба с кибератаки. Интернет доставчиците ще трябва да предоставят на потребителите, които възнамеряват да подпишат договор за стационарен или мобилен интернет, ясно обяснение за скоростта на изтегляне и качване, която те могат да очакват. Всяко значително несъответствие ще отваря пътя за мерки като прекратяване на договора или компенсация.

 

Информация: Антоанета Николова