Според споразумението страните-членки трябва да приемат 160 000 души за две години

ЕС разпредели само 184 мигранти от квотите за разпределение на 160 000 бежанци, съобщи белгийският телевизионен канал RТL, цитиран от ТАСС и БГНЕС.

 

Само 184 бежанци са преместени от Италия и Гърция до настоящия момент в рамките на системата за квотно разпределение на потърсилите убежище. ЕС се споразумение за разпределението на 160 000 души за две години.

 

На 15 декември първият зам.-началник на Европейската комисия Франс Тимерманс обяви, че от началото на годината в Европейския съюз са пристигнали до 1,5 милиона търсещи убежище.

 

Световните лидери започнаха да пристигат в Брюксел на финалната среща на върха на ЕС, която ще се съсредоточи по-специално върху въпроса за миграцията. 

 

"ЕС трябва да закрие вратичките по своите външни граници, за да съхрани отворени границите вътре в Европа. Очаквам одобрението на срещата на върха на предложенията на Европейската комисия в областта на защитата на границите, подробности, за които могат да бъдат представени по-късно", заяви ръководителят на ЕК Жан-Клод Юнкер преди откриването на срещата на върха в Брюксел.

 

"ЕС трябва да запълни пробойните по външните си граници. Сегашната ситуация води до непропорционални мерки в рамките на ЕС. Проверката на документи на френската граница води до това хиляди хора, които всеки ден пресичат границата с Люксембург, за да стигнат до работа, да трябва да прекарват няколко часа в чакане, за да бъдат проверени”, каза още Жан-Клод Юнкер.

 

На 15 декември Европейската комисия обяви своето предложение за създаване на Европейска служба за охрана на границите и бреговата охрана.

 

Припомнете си позицията на Германия по въпроса: