Тя е с многовековна традиция

Неслучайно тъмната бира е подходяща за консумация през зимния период. Тогава нуждата от енергия за организма е по-осезаема, а студеното време не намалява необходимостта от поемане на вода и електролити, съдържащи се в пивото. Тъмната бира притежава и по-висока хранителна стойност и калоричност от светлата, както и повече въглехидрати. 

Още по темата

 

Тъмното пиво има многовековна традиция – появява се за първи път в Северна Европа през XVII век и от този момент мълвата за него се разпространява бързо. Вероятно мнозина ще се учудят, че в България първата тъмна бира се произвежда далеч преди 1944 г., но след 1982 г. производството на този асортимент се преустановява за повече от 10 години. То се възражда през 1994 г. 

 

Тъмната бира е предпочитана през студените месеци и заради плътния си вкус, който се дължи на специфичната технология, използвана в производството им. Процесът включва продължителна ферментация, отлежаване и подбор на уникални съчетания от най-висококачествени тъмни, карамелени и светли видове малц. За разлика от светлото пиво, при производството на тъмна бира малцът се препича, а естествените захари започват да се карамелизират. 

 

Научните факти показват още, че в тъмното пиво се откриват много витамини, антиоксиданти, феноли и флаваноиди. Кехлибарената напитка е важен източник на витамини от групата В. Тъй като не се синтезират в човешкия организъм, те спадат към незаменимите витамини и се набавят само чрез консумация на подходящи храни и напитки. Не е за пренебрегване и фактът, че отново според много научни изследвания, тъмната бира е с широк комплекс от биологично активни естествени вещества и съдържа почти два пъти повече антиоксиданти от светлото пиво. При умерена консумация тези характеристики я правят особено подходяща за балансирания режим на хранене през зимните месеци.