Продавачите вече ще проверяват във ФБР дали купувачът има криминално минало

Видео: Руптли

 

Американският президент Барак Обама се разплака, обявявайки затягането на контрола над оръжията, предаде „Руптли”. 

 

Новите мерки предвиждат продажбата на оръжия вече да става само при наличието на специален лиценз и след задължителна проверка на миналото на купувача, пише БТА. Продавачите ще трябва да проверяват във ФБР дали купувачът има криминално досие, дали е обвиняван в престъпления, както и дали има психични проблеми. Ще бъде разширена базата данни на американското правосъдно министерство, където ще се събира информация за опасни престъпници, но и за хора с психични разстройства, а също и за уличени в домашно насилие. Чрез тази база ще се проверяват всички потенциални купувачи, а самата информация ще се предава на властите от продавачите. 

 

Обама изтъкна, че е взел решението за затягане на контрола, за да намалее броят на честите масови убийства в страната. По официални данни за последните 10 години от огнестрелно оръжие в САЩ са загинали над 100 000 души.

 

епубликанското мнозинство в Конгреса, намиращо се под натиска на влиятелното "оръжейно лоби", отказва да приеме цялостно законодателство за ограничаване търговията с пушки и пистолети. Поради това преобладаващата част от мерките на Обама ще бъдат осъществени чрез президентски укази.

 

Републиканците веднага посрещнаха инициативата на президента на нож и го обвиниха, че опитва да заобиколи Конгреса при решаването на важен вътрешнополитически проблем. Обама заяви, че ще продължи да търси съдействието на Конгреса за затягане на контрола над огнестрелните оръжия, но няма намерение да чака и ще действа самостоятелно.

 

В основата на плана на Обама е да се въведе по-широкообхватно определение за оръжеен търговец. Американското правителство се надява чрез новата дефиниция да се разшири кръгът на продажбите, попадащи под изискването за проверка на миналото на купувача. Съгласно съществуващото законодателство само търговците с федерален лиценз следва да правят такива справки. По оръжейни шоута, уебсайтове и битпазари обаче продавачите често заобикалят това изискване и отказват да се регистрират като лицензирани търговци. Новите федерални разпоредби на правителството на Обама уточняват, че това се отнася за всеки, който е "в бизнеса" с продажби на огнестрелно оръжие.