Изпитанията са провеждани в частна клиника във френския град Рен

 

Един човек е в кома, а петима други са в критично състояние след изпитание на лекарство в частна клиника във френския град Рен. Всички те са били в добро здравословно състояние преди да започнат изпитанията. 

 

По непотвърдена информация те са приели болкоуспокояващо, базирано на канабис. Тестът бил провеждан от лабораторията “Биотрайъл”, която има сертификат от министерството на здравеопазването. Френските власти незабавно са прекратили тестовете.

 

Здравният министър на Франция Марисол Турен ще пътува по-късно днес към Рен, за да се запознае отблизо със случая. Туреннарече случилото се “много сериозен инцидент”, но не уточни какво точно е проучвано. Лекарството е разработка на португалска компания. Доброволците били на възраст между 30 и 50 г.

 

"Лекарството, което е било тествано по време на фаталното клинично изследване в лаборатория във Франция, е било прилагано в различни дози върху 90 доброволци", коментира по-късно френският министър на здравеопазването Марисол Турен, цитиран от "Франс прес" и агенция "Фокус". Министърът уточни, че пострадалите са били част от група, която е взимала лекарството неколкократно. Тя подчерта, че този инцидент е „безпрецедентен“ за Франция.

 

Индидентът идва почти 10 години след като шест студенти се разболяха тежко след медицински опити в Лондон. Тогава шестимата доброволци получиха тежка имунна реакция, която беше предизвикана от лекарството за антитела - TGN1412. Те оцеляха след интензивно лечение, но им бе казано, че са изправени пред доживотен риск от рак и артрит.

 

"Франс 24" съобщи, че Париж е започнал официално разследване по случая.

 

От тази година Здравната каса в България пък няма да покрива над хиляда лекарства, които до момента бяха безплатни или частично платени: