Половината от членовете на ВСС отказват да разкрият кореспонденцията си

 

SMS скандалът - на път да остане без последствия. Членовете на Висшия съдебен съвет не смятат за необходимо да разберат, кой от съдебната система докладва в реално време на премиера. 

Още по темата

 

Половината от членовете на ВСС отказват да разкрият кореспонденцията си чрез разпечатка за проведените разговори и изпратени съобщения. В същото време съветникът на премиера Яне Янев продължава да настоява, че той е препратил съобщението, въпреки че аргументите му, ако не друго, поне граматически, биха могли да се поставят под съмнение.

 

“Премиерът Бойко Борисов се опитва да обладава съдебната власт, но само защото тя преди това го е съблазнила”, коментира в „Здравей, България” преподавателят по гражданско право доц. Кристиан Таков.

 

Скандалното съобщение и общественото недоволство след осветляването му събра членовете на ВСС на извънредно работно заседание, въпреки липсата на желание. 

 

„Не мисля, че трябва да се занимаваме с подобни случаи”, коментира председателят на ВАС Георги Колев. Дори Етичната комисия към органа не вижда абсолютно никаква причина да се захваща с подозренията за сплитането на изпълнителна и съдебна власт.

 

А събирането оказа просто сбирка, на която всеки да си каже: "Не съм аз" и така на честна дума всичко да приключи.  „Всички членове на ВСС декларираха, че не са изпращали съобщението, премиерът също каза, че не е от нас”, заяви председателят на Етичната комисия във ВСС Ясен Тодоров.

 

Следа в SMS мистерията може да се появи от разпечатки на проведените разговори и изпратените съобщения. “Съгласие за разпечатка няма да дам, но не защото се чувствам притеснен от нещо”, категоричен беше Ясен Тодоров.

 

На същото мнение са половината от членовете на ВСС. И така следите остават само в ръцете на човека, който някога искаше да уволнява Бойко Борисов, а днес го съветва и твърди, че му препраща есемеси. Последният - уж изпратен до Яне Янев, но написан в учтива форма.

 

„Нека не се вглеждаме в граматическите детайли, защото ако се вгледаме, трябва да направим един урок и да се върнем в 5-6 клас и да направим анализ на просто и сложно изречение”, заяви пред Нова Яне Янев.

 

Яне Янев не пожела да издаде събеседника си с кодовите послания, но подхвърли, че е от администрацията на Висшия съдебен съвет. Премиерът пък получи други послания - от друга част на правото. „Господин Борисов, извинете се, просто се извинете. Всеки греши” , призова го доц. Кристиан Таков.