Турция твърди, че руски самолет е нарушил въздушното ѝ пространство, Русия отрича

 

Нова ескалация на напрежението между Русия и Турция. Повод е руският самолет, който вчера навлезе в турското  въздушно пространство. Това се случва на границата със Сирия, независимо от предупрежденията на диспечерите. 

 

Руският СУ-34 е навлязъл в турското въздушно пространство, като е пренебрегнал няколко предупреждения на руски и на английски. 

Още по темата

 

Москва твърди, че това не е така и обвиненията са „безпочвена пропаганда”. 

 

На обратното мнение е са НАТО и Анкара. Президентът Ердоган вече поиска спешна среща с Путин. Дали и кога ще се състои засега не е ясно. Но в изключително остро изказване Ердоган предупреди, че подобни нарушения на въздушното пространство няма да останат без последствия.

 

„Подобно безотговорно поведение няма да допринесе за подобряване на отношенията между НАТО и Русия и за мир в региона. Напротив, само ще им навреди. Нарушеното въздушно пространство е и въздушно пространство на НАТО. Затова Алиансът следи отблизо ситуацията”, заяви Реджеп Ердоган. 

 

Русия и Турция са в състояние на икономическа война от ноември, посочват анализатори. Тогава Анкара свали руски самолет, който наруши въздушното ѝ пространство. В отговор Москва изтри Турция от картата на туристическите дестинации и обяви, че ще наложи икономически санкции.