Досега тази роля можеше да бъде отредена само от най-големия мъж

Индийското законодателство предостави на жените признанието, което заслужават и им позволи юридически вече да са „глава на семейството”, пише „Хъфингтън пост”, цитиран от БГНЕС.

 

Върховният съд в Делхи постанови, че най-възрастният женски член на семейство вече може да действа юридически като главата на домакинството, известен също като „Karta”.

 

Решението беше постановено на 22 декември 2015 г., но оповестено чак сега. Като глава на семейството „Karta” отговаря за всички въпроси, касаещи членовете на фамилията.

 

Случаят стигна до Върховния съд в Делхи, след като момиче пожела да поеме семейния бизнес, тъй като баща й, братята и чичовците й починали.

 

Досега ролята на глава на семейството можеше да бъде отредена само от най-големия мъж, след като от 1956 г. се счита, че жените в семейството „не притежават необходимата квалификация на съвместно партньорство”.

 

"Забраната за една жена да бъде „Karta” не само допринася за дискриминация на основание полове, но също и доведе до потисничество и отрицание за фундаменталното право за равенство, гарантирано от Конституцията”, заявиха юристи.