На площад „Синтагма” пред гръцкия парламент имаше пламъци, сълзотворен газ и дим от бомби „Молотов”

 

 

В Гърция животът е напълно парализиран. Там днешния 4 февруари е обявен за Ден на гнева.

 

Огромни демонстрации заляха страната. Гърците протестират срещу все по- рестриктивните мерки на правителството срещу техните социални права. 

 

В Атина се стигна и до сблъсъци. На централния площад „Синтагма” полицията използва сълзотворен газ и гумени куршуми срещу част от протестиращите. В шествието в столицата се включиха над 50 000 души. Част от тях предизвикаха безредици и се сбиха с частите на реда. Няколко полицаи са пострадали леко от запалителни бомби. 

 

Видео: "Ройтерс"

 

В Солун също се стигна до безредици и чупене на витрини. Един човек бе ранен. Протестиращи фермери се опитаха пък да съборят с трактор желязната врата на министерството за Македония и Тракия.

 

В протестите се включиха работещи от държавния и частен сектор. Всички търговски обекти в страната са затворени. Не работят бензиностанциите, дори и погребалните бюра. Няма транспорт. Корабите са на котва за 48 часа, вътрешните полети са анулирани. 

 

Гърците протестират срещу тежките икономически мерки, които правителството обсъжда с представителите на европейските кредитори, пристигнали в Атина вторник. Освен увеличаване на осигурителните вноски и орязване на пенсиите, стана ясно, че се подготвя и шокиращ 50% данък за приходи от над 50 000 евро за текущата 2016 година. В този процент не е включена вноската "солидарност", както е предвидено в меморандума. Предвижда се също националната пенсия да падне под 384 евро.

 

Информация: Бойка Атанасова

 

Още по темата: