Пациентът бе приет в болницата за премахване на израстъци, тежащи поне пет килограма

Жител на Бангладеш, наречен човекът-дърво заради внушителните си брадавици по ръцете и краката, приличащи на кора на дърво, бе опериран днес успешно, предаде АФП.

 

Екип от девет хирурзи от болницата на медицинския колеж в Дака в продължение на три часа изрязаха огромните израстъци по дясната ръка на Абул Баджандар.

 

Преди месец 26-годишният пациент бе приет в болницата за премахване на израстъците по тялото му, тежащи поне пет килограма.

 

Лекарите съобщиха, че операцията е била успешна. Махнати са израстъците от петте пръста на дясната му ръка.

 

"Той е щастлив и се смее", заяви директорът на болницата Саманта Лал Сен.

 

През следващите месеци пациентът ще бъде наблюдаван, преди евентуално да бъдат предприети нови операции.


Големите брадавици на Адул Баджандар се появили в юношеството му, но преди четири години започнали бързо да се разпространяват. Диагнозата му е брадавична епидермодисплазия - извънредно рядка генетична болест на кожата. Нарича се още болестта на човека-дърво.
Правителството на Бангладеш е поело разноските по операцията, като от случая се е заинтересувала премиерката Шейх Хасина.


В света са известни трима души с брадавична епидермодисплазия, уточнява БГНЕС.

 

През 2008 г. индонезийският селянин Деде Косуара с огромни брадавици по цялото тяло бе подложен на серия операции за премахването им. В началото на месеца бе съобщено, че той е починал.