При пристигането си Обама написа в „Туитър: „Как е, Куба?“

 

Историческо посещение в Куба. Барак Обама е първият президент на Съединените щати, който пристигна в островната държава от 88 години насам. Той е придружаван от първата дама Мишел Обама, двете им дъщери и майката на Мишел Обама.


Едва ли някой е предполагал, че ще може да види президентския самолет „Еър форс” едно на международното летище в кубинската столица Хавана. Барак Обама и съпругата му бяха посрещнати от кубинския външен министър Бруно Родригес и други официални лица. Това даде повод на фаворита за републиканската кандидатура за Белия дом Доналд Тръмп да заяви, че президентът е бил посрещнат без дължимото уважение.


„Той кацна в Куба и нито Раул Кастро, нито Фидел Кастро бяха там, за да го посрещнат. Нямаше ги… Той просто кацна”, коментира Доналд Тръмп, кандидат за републиканската номинация.


Веднага след пристигането си Барак Обама се срещна с американски дипломати като отново подчерта важността на посещението.


„Близо 90 години изминаха, откакто президент на Съединените щати е стъпвал в Куба. Прекрасно е, че съм тук. През 1928 г. президентът Кулидж пристигна с боен кораб. Необходими са му били 3 дни, за да дойде, а на мен ми отне само три часа”, заяви президентът на САЩ Барак Обама.


Въпреки дъждовното време, Барак Обама и семейството му се разходиха пеша в историческия център на Хавана. По пътя тълпи кубинци ги привестваха с радост, а няколко пъти президентът се спираше, за да се ръкува и да помаха на събралите се.


Официалната част от визитата започва днес, когато Обама ще се срещне с кубинския си колега Раул Кастро.

 

Президентският самолет се приземи на летището „Хосе Марти“. При пристигането си Обама написа в „Туитър: „Как е, Куба?“.

 

Видео: Ruptly