Снимка: Thinkstock
Ново изследване доказва, че ядката оказва благоприятно въздействие, без да повишава теглото
Всекидневната консумация само на шепа орехи понижава нивата на „лош” холестерол и предпазва сърдечносъдовата система, съобщава БТА.
Полинаситените мазнини, които се съдържат в ядката, стимулира „добрите” бактерии в червата и понижава възпаленията. Консумацията им създава усещане за ситост и влияе положително на метаболитното здраве. Около 28 грама на ден са достатъчни, за да бъде постигнат този ефект, потвърждават от американските университети на Джорджия и Орегон.
Данните се потвърждават и от изследване на специалисти от клиника в Барселона и университета „Лома Линда” в САЩ. Според проучването консумацията на орехи в продължение на година оказва положително въздействие върху организма, без да влияе неблагоприятно върху теглото.
Общо 707 души са участвали в проучването, като ефектът от консумацията на орехите се запазва за дълго време.