Предложението ще бъде част от новия стандарт за предучилищното образование


 

Детската градина в големите градове, където разстоянията са по-дълги, ще може да задържа децата и по 12 часа. Това ще става по решение на общинските власти. Предложението ще бъде част от новия стандарт за предучилищното образование, който подготвя МОН. Става дума за градовете София, Пловдив и Варна, като идеята е на родителите да се даде достатъчно време, за да се придвижат до детската градина и да вземат детето. В останалите градове забавачката ще бъде по 10 часа, информира в. „Стандарт”.


В момента оповестеният проект на стандарта за предучилищното образование се коригира, след като бяха получени много мнения от педагози по време на общественото обсъждане. В него е предвидена също възможност за почасова детска градина, като родителят трябва предварително да заяви, че ще остави детето си там.


Бумът на IT сектора, развитието на новите технологии и английският език вкарват в родния речник по около 215 думи на година, информира в. „Монитор”. Родният език само за 20 г. се е обогатил с 4300 нови думи, повечето от които за заети от чуждици, а други са създадени на родна почва. Например фейсбук, CV, SMS и производни глаголи като чатя, даунлоудвам, сърфирам. Политическият живот е наложил думи като импийчмънт, лобирам и лустрация. Данните са на проф. Сия Колковска от Института за български език към БАН. Справката е към 2010 г. и оттогава не е правено ново изследване.


Целия преглед на печата гледайте във видеото.