Паричната сума е част от хонорара на академика за романа "Време разделно"

 

На заседание на Международната фондация „Св. Св. Кирил и Методий” за 36-а поредна година академик Антон Дончев връчи стипендии на студенти, занимаващи се с литература и история. Паричната сума е част от хонорара на академика за романа му "Време разделно".

 

Три са критериите, които студентите трябва да покрият, за да получат стипендията - да са от Родопите, да се занимават с литература или история и да имат добър успех в университета. Одобрените са поканени на събеседване с академик Дончев и изпълнителния управител на фондацията Михаил Тачев.

 

Стипендиантите са Здравко Ловчалиев от Смолян и Стоянка Германова от Момчиловци - студенти по „Българска филология”. Всеки от тях получава по 120 лв., които ще използва за учебни цели.

 

Здравко е бил студент по „Право”, но бързо се преориентира към „Българската филологията”. Пише разкази и поезия, има амбициите те да бъдат публикувани. Стоянка пък иска да продължи развитието си в областта на журналистиката. И за двамата студенти е чест да получат подобна награда, връчена им именно от автора на "Време разделно".

 

Стажант-репортер: Наталия Герджикова