Бургаските лекари са извадили 5 куршума от тялото му

Състоянието на простреляния в Слънчев бряг Димитър Желязков - Митьо Очите, се подобрява. Очаква се още утре той да дойде в съзнание. Бургаските лекари са извадили 5 куршума от тялото му, след престрелката.

Състоянието на простреляния при инцидента в сряда вечерта в Слънчев бряг Димитър Желязков се подобрява. Това съобщиха от Многопрофилната болница за активно лечение в Бургас. От сряда вечерта до днес лечението му струва на близо 24 000 лева. Лекарите от реанимацията са категорични, че гружите, които полагат за Митьо Очите са същите, каквито получава и всеки друг пациент на отделението. 

По темата

Димитър Желязков утре ще бъде изведен от медикаментозната кома, в която се намира вече шести ден.Това на практика според лекарите означава, че той ще бъде и в съзнание.

До това решение лекарите от отделението по реанимация в Бургаската болница са стигнали, след като от тази сутрин жизнените показатели на Димитър Желязков са стабилни и състоянието му се подобрява.

Димитър Желязков бе докаран в Бургаската болница в сряда вечерта след престрелка в Слънчев бряг в изключително тежко състояние. Претърпя няколко операции, първата-животоспасяваща, продължила близо 9 часа.

„Трябваше да се направи втора операция, при която вече да се огледа дали има засегнати органи с недобро кръвоснабдяване и тя беше вчера”, обясни д-р Здравка Инджова от отделението по реанимация в МБАЛ-Бургас. 

По данни от болницата до вчера лечението на Димитър Желязков струва 21 890 лева. Днес разходите са за още 850 лева. Най-скъпи са медикаментите за регулиране на кръвосъсирването. Флаконът е 2300 лева, като за пациента са използвани 7 опаковки. 

Според лекарите, непосредствената опасност за живота му е отминала. 

„Има добро спонтанно дишане, което ни дава куража да смятаме, че до 24 часа дано нищо така да не се случи,което да осуети нашите намерения той ще възстанови своето спонтанно дишане, той ще бъде откачен от апарата”, обяснява д-р Здравка Инджова от отделението по реанимация в МБАЛ-Бургас. 

Лекарите разказват, че не били притискани от близки и роднини на пациента.

„Никой не е оказвал натиск върху нас, напротив-оставени сме да работим абсолютно спокойно”, казва още д-р Здравка Инджова от отделението по реанимация в МБАЛ-Бургас.

Притеснението идвало само от големия медиен интерес към пациента. Категорично отричат да полагат по-специални грижи. По думите на лекарите на Желязков предстои дълъг период на възсатоняване. 

Другият ранен при престрелката Кольо Маринов, известен като Магарето е в стабилно състояние в отделението по Неврохирургия, но не желае да разговаря с медии.

Репортер: Цеца Алексова