"Единствено Студената война може да спре Горещата война", коментира той

„Разбира се, че всички искаме да се избегне войната. Истината е, че ключът за успеха в преговорите с Русия, е следният - с Русия трябва да се говори много вежливо и добре въоръжено. Колкото си по-добре въоръжен, толкова си по-добре подсигурен”, заяви в студиото на „Здравей, България” бившият министър на външните работи Соломон Паси. 

„Имаме необходимост да балансираме въоръжението в Черно море. Русия разполага с мащабен план за милитаризация на Черно море, който включва и 6 подводници, всяка от които въоръжена с ракети от по 1500 км обсег. България има нужда от баланс на въоръжението. Имаме нужда от нова натовска военноморска база по бреговете на България”, категоричен е Соломон Паси. 

По темата

По думите му страната ни няма нужда от солови акции между България, Турция и Румъния. 

„Ако искаш мир, това е Антарктида. На всички останали територии по земята мирът е придружен от добро въоръжение”, заяви още бившият външен министър. 

„В момента сме в такава ситуация, че единствено Студената война може да спре Горещата война. Няма по-лошо от горещата война. Трябва да изберем от двете възможни беди по-малката, а това е добре подсигуреният гръб. Най-голямата възможна беда е войната. Не знаем как ще ескалират нещата в Черно море, ако не се подготвим достатъчно добре”, коментира Соломон Паси. 

А какво се случва с въоръжението на България? 

„Имаме 40-годишни белгийски фрегати. Със сигурност ни трябват бойни кораби, но България вече може да произвежда такива бойни кораби”, допълни Паси. 

Целия разговор гледайте във видеото.