Франция и Холандия се споразумяха съвместно да закупят двата портрета за сумата от 160 млн. евро

Близо 400 години откакто холандският художник Рембранд бе нарисувал двата портрета на холандски младоженци, картините се завръщат в родината си благодарение на уникална съвместна акция между Австердам и Париж, информира "Франс прес", цитирана от БГНЕС.

По темата

Датиращи от 1634 г., портретите изобразяват богатия холандец Мартен Солманс на 21 години и неговата съпруга – 23-годишната Оопиен Копит, облечени в черни дрехи с бели дантели.

„Това е първият път, в който те са публична собственост и могат да бъдат видени“ от милиони хора, заяви директорът колекцията в „Рийксмузеум“ в Амстердам Тако Дибитс.

В историческа по рода си сделка от януари Франция и Холандия се споразумяха съвместно да закупят двата портрета за сумата от 160 млн. евро от колекцията на френския клон на семейство Ротшилд.

След няколкомесечен престой в Лувъра в Париж картините бяха представени пред публика и в „Рийксмузеум“. Двете творби са в частни ръце от почти 400 години, а в колекцията на Ротшилд са от 1877 г. Преди да отидат в Лувъра, те са били показвани пред публика само веднъж – през 1956 г.

За да се отпразнува пристигането на картините в родната Холандия, в първия ден от представянето им в амстердамския музей входът ще бъде безплатен.