Строителството на метрото и планирани пътни работи ще притесняват шофьорите и през този месец

Нови задръствания в София заради ремонти. Строителството на метрото и планирани пътни работи ще притесняват шофьорите и през този месец. 
 
В момента е затворено част от платното на бул. „Пенчо Славейков”, между ул. „Св. Иван Рилски” и „Георги Софийски”. Там се строи една от новите станции по третата метролиния, която ще е дълга 16 км и ще има 16 станциите по нея. 
 
През следващите две години това ще е едно от натоварените кръстовища в столицата, толкова ще отнеме строителството.
 
Заради многото болници в района, там винаги е пълно с хора и автомобили. А от днес и с нов строеж. Засега пешеходците ще трябва да се придвижват през мост до самата строителна площадка.
 
 
„Тикет-системата ще даде справедливо тарифиране, ще може да се тарифира на разстояние или на брой спирки, като в чужбина това е решено – може да се плаща и с устройства мобилни и с есемеси”, заяви Стефан Марков, общински съветник от Реформаторския блок.
 
Обмисля се още да се плаща за време. Според много хора обаче това няма да е справедлив вариант заради задръстванията в София, в които се губи много време. 
 
„ Паралелно с това Столична община разработва и други системи, които ще позволят приоритизиране на градския транспорт”, заяви Зафир Зарков, общински съветник от ГЕРБ. 
„За целта трябва да се направят ефективни, самостоятелни трасета – повече бус ленти, повече автономни трасета  на трамваите”, заяви Гергин Спасов от „Спаси София”. 
 
А нова бус лента се обмисля да бъде на правена на бул. „Александър Малинов” в квартал „Младост”. 
 
Преди да се направят планираните промени обаче всички коли  на градския транспорт трябва да бъдат оборудвани с валидиращи системи и автомати за продажба на билети. 
 
В момента ги ползваме само, за да валидираме картите си, но когато новата система стане факт, ще можем и да плащаме през тях. А всички нови трамваи и тролеи се оборудват с такива устройства. 
 
А днес в София пристигнаха и още десет трамвая втора употреба от Чехия. Те създадоха истински фурор сред столичани, след като преминаха по „Цариградско шосе”, натоварени на камиони. Подаръците от Чехия ще се движат по 20-та линия от есента.