Срещу Бютукаев и Вахитов са наложени и санкции

Държавният департамент на САЩ обяви санкции срещу двама руснаци, свързани с радикалната групировка ИДИЛ, съобщава БГНЕС.

Аслан Авгазарович Бютукаев, известен още като Амир Хамзат, и Айрат Насимович Вахитов с прозвище Салман Булгарски са специално определени като „международни терористи”, пише в комюнике на американското външно ведомство. Тази квалификация изисква „налагане на санкции срещу чужденци, извършили терористични актове или за които се предполага, че могат да предприемат действия, заплашващи сигурността на американски граждани, националната сигурност, външната политика или икономиката на САЩ”, се казва още в съобщението.

Според властите във Вашингтон Бютукаев е местен лидер на ИДИЛ в Чечения и е отговорен за организирането на самоубийствени атентати в Русия, Сред тях е и атаката на летище „Домодедово“ в Москва от януари 2011 г., взела 35 жертви. Той става един от лидерите на ИДИЛ през 2015 г., сочат данни на Държавния департамент на САЩ и планира нови терористични атаки от името на джихадистката групировка.

Айрат Вахитов е бивш затворник в Гуантанамо. Той е арестуван през 2001 г. в Афганистан, след което, през 2004 г., е прехвърлен в Русия. Според Държавния департамент той се е бил за ИДИЛ в Сирия и използва глобалната мрежа за набиране на бойци за ислямистката групировка.

Според американските власти решението да бъдат наложени санкции срещу двамата руснаци е предупреждение за американската и международната общност, че Бютукаев и Вахитов са „активно ангажирани с терористични дейности“.