"Не искам да давам прогнози за медали, защото българските спортисти са под голямо напрежение", коментира тя

Тази нощ, точно в 2.00 часа българско време, откриват 31-те Олимпийски игри в Рио де Жанейро, с което светът ще се превърне в спорт през следващите 16 дни. Повече от 10 500 спортисти от 206 страни ще се борят за разпределянето на 306 комплекта медали в 28 различни спорта. На Олимпиадата България четири години в Лондон, а последната олимпийска титла на страната ни си остава тази на гребкинята Румяна Нейкова от Пекин 2008

„Когато на един човек му е минал живота в спорта, мога да каже, че сега точно ми се състезава, но като си представя колко много труд и лишения трябват, за да се участва в Рио - бих се замислила”, заяви в интервю за NOVA Румяна Нейкова. 

По темата

„Мисля, че очакванията към българските олимпийци за това кой какъв медал ще вземе наистина тежи. Затова избягвам да давам прогнози и да ги натоварвам предварително, защото знам какво е напрежението, когато си там и всички погледи са насочени към теб”, коментира още спортистката.

Тя допълни, че има фаворити и това разбира се са състезателите в дисциплината академично гребане.

„Стискам палци за Кристиан и Георги и се надявам наистина да покажат това, на което са способни. Тренирани са, подготвени са. Просто е въпрос на шанс”, заяви Нейкова.

На въпрос как се чувства като спортист, който е стъпил на олимпийския връх, тя сподели, че е щастлива от факта, че е завършила спортната си кариера именно така.

„Спечелването на златен медал ми отне много години труд, лишения, съчетано с много мотивация”, допълни Румяна Нейкова.

„Като участник в пет олимпиади съм била на откриването само на една - в Атланта през 1996 г. Другите съм ги гледала много за кратко, тъй като гребането започва на следващия ден. Подготовката и концентрацията за стартовете започва още от вечерта, а за да няма много вълнения и емоции, предпочитах да не гледам откриванията, защото наистина емоцията е невероятна”, разказа гребкинята.

На въпрос има ли според нея обективни причини да нямаме олимпийски шампион от 2008 г. насам, тя сподели: „Явно има, след като мина една олимпиада - Лондон 2012-а, където успяхме да спечелим само два медала. Явно има причини, които тежат на спортния резултат и които се отразяват неблагоприятно. Ако нашите спортисти успеят да завоюват медали и имаме състезатели, които се класират от 5-о до 8-о място, те ще бъдат като стълбичка за тях и за следващите олимпийски игри в Токио през 2020 г. ще очакваме от тях медали”.

„За мен основната цел на състезателите по академично гребане е влизане във финал и това не е непостижима тази цел, защото 2014-а се класираха на полуфинал. Не е невъзможно. Въпрос е на ден, на шанс и на късмет в полуфиналните им гонки”, каза още Румяна Нейкова.

Относно лошата материална база на спортистите, тя коментира, че е много трудно да се поддържа една спортна база, защото това изисква средства и допълнително кадри. Проблемът е, че всичко това у нас липсва, тъй като спортните клубове имат много малък бюджет, за да отделят средства и за ремонт.

„Не обичам да плача, че имаме затруднения в нашия клуб „Академик”, но проблеми има, тъй като тази база е строена 60-те години и нищо не е пипано оттогава. Има нужда от ремонт. Подобренията, които сме направили досега са с лични средства. Целта ни е само да бъдем конкурентноспособни на останалите спортове, които са в центъра на София и които са по-привлекателни”, обясни Нейкова.

Тя коментира и допинг скандала около руската олимпийска делегация.

„За мен голяма част от санкциите не бяха справедливи, защото имаше състезатели, които можеше да бъдат допуснати. Говоря конкретно за леката атлетика. Хора, за които няма преки доказателства, че имат положителни проби, можеха да участват, но това е решението на МОК, което много трудно може да бъде обжалвано”, коментира Румяна Нейкова.

„На нашите олимпийци в Рио искам да пожелая много късмет. Да реализират своите способности, защото много са се трудили, за да стигнат дотам. Да се състезават, така както могат и когато финишират да са доволни от това, което са направили. Нека да гледаме съвсем спокойно Олимпийските игри и да се наслаждаваме на това, което предостои да видим”, каза Румяна Нейкова.