Според тях той ще изхвърли малките партии от играта

Освен за президент, в неделя ще гласуваме и на референдум. А политолози се изправиха срещу идеята за мажоритарен вот, така както е предложена в националното допитване.

По темата

Реален е шансът референдумът да е валиден. Това показва проучването на „Алфа Рисърч”, поръчано от NOVA.

„Нашата прогноза е, че той ще бъде близо до границата на валидност, но за първи път имаме шанс да мине”, заяви Боряна Димитрова, социолог в „Алфа Рисърч”.

И на този фон 36-ма политолози  казаха „Не” на въпроса за мажоритарния вот. Така формулиран, според тях, обрича следващия парламент да е съставен от 2 или 3 големи партии и изкарва малките извън играта.

„Със същата система избираме кметове и ако си спомним последните избори, как изглежда картата - има три партии”, коментира Анна Кръстева.

„То е просто смешно. Аз бих ги нарекъл така наречените политолози, ако бяха истински, щяха да знаят, че в най-развитите държави като системата е мажоритарна”, заяви Иво Сиромахов.

И тук идва разминаването в мненията.

„Във Франция в парламента има 12 партии, това г-да политолозите трябва да го знаят добре”, заяви Сиромахов.

„Там на втория тур имат право да се явят всички, които са получили над 12 % от гласовете, това прави картината по-пъстра”, обясни Анна Кръстева.

В националното допитване предложеният мажоритарен модел е различен от този във Франция, обясняват политолозите. Защото изпраща на втория тур само двама кандидати, които, отново според политолозите, ще са от двете най-големи партии. От инициативния комитет не оспорват тези прогнози, но ги виждат по друг начин.

„Във втори тур отиват двама кандидати както е при избора на кметове, както е при избора на президент”, обясни Сиромахов. „Партиите обаче ще са принудени да извадят читави кандидати”.

„Ще се окажем с двама кандидати и задължението да гласуваме за тях, когато не споделяме  политики на никой от тях”, смята Анна Кръстева.

Според политолозите това ще засили корупцията и купения вот, а според защитниците на референдума - политолозите са купени.

 

На референдума, който ще се проведе тази неделя, ще трябва да отговорим на три въпроса:

1. Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

2. Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?

3. Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?