Засега той не се ангажирал с нито една от версиите за катастрофата

По темата

Управителят на "Булмаркет DM" - пред камерите на NOVA. Станко Станков заяви, че е поканил екип международни експерти, които да разследват трагедията в Хитрино. Засега той не се ангажирал с нито една от версиите за катастрофата, тъй като очаква това да направят следователите.

„Ако има грешки, които се установят след експертизите и следствието, ние сме готови да понесем вината. Но ако няма такива, искаме да знаем кой е виновен за катастрофата. Моята бърза проверка на този влак не показва никакви нарушения и отклонения от нашия правилник. Работнотпо време е спазвано, инструктажът е направен, влакът е композиран правилно”, каза Станков.

От фирмата-превозвач бяха лаконични по отношение на версиите за трагедията, които обикалят публичното пространство. Твърдят, че самите те имат много строги процедури при транспорт на такива опасни товари и че не ги нарушават.

Въпреки това управителят на "Булмаркет DМ" не изключва възможността машинистите все пак да са карали с по-висока скорост от разрешената. По този въпрос най-точният отговор трябва да дадат записващите устройства от двата локомотива. Точните причини за трагедията се чакат от следователите.

Станко Станков е направил своя проверка на документацията на влака и твърди, че отклонения от правилата няма. Сега фирмата кани международни експерти, за да помогнат при изясняване на причините. Водещата версия за прокуратурата засега остава високата скорост на влака. Отговор ще дадат черните кутии на двата локомотива. Синдикалистът от железниците Деян Даков, който познава машинистите от катастрофиралия влак обаче, изключва тази версия.

Сигнализацията на гарата е работела и е показвала допустима скорост от 40 километра в час, твърдят разследващите. Остава версията повреда в цистерната, което би могло да доведе до опасен теч на газ.