Нападателят може би е от Северозападен Китай, смята Анкара

"Няма официална информация, че нападателят от Истанбул е тръгнал за България. Турските власти не са отправяли искане за задържане на определено лице". Това заяви за "Здравей, България" вътрешният министър в оставка Румяна Бъчварова. 

По темата

Убиецът от нощния клуб вероятно е уйгур - етническа група в  Северозападен Китай. Турският вицепремиер обяви, че вече са установени вероятното му местонахождение и връзки.

Не се изключва възможността атентаторът да е избягал в чужбина, но е по-вероятно той все още да е в Турция. Вицепремиерът отказа да даде повече подробности заради продължаващото издирване на нападателя.

Турция блокира в сряда границата с България, като част от усилията за залавяне на нападателя от Истанбул, който уби 39 души в клуб в новогодишната нощ. Полицаи с бронежилетки и автомати спират буквално всеки, който пътува по пътищата към нашата граница. Проверяват се документите на пътуващите в тях и дори съдържанието на багажните отделения. Според турски медии извънредни патрули има не само по официалните пътища, а и в горите в района.

Представители на турските спецслужби, цитирани от БГНЕС, коментират, че има вероятност джихадистът да е преминал през България и вече да е в Сърбия. 

Абу Мохамед Хорасани вероятно не е успял да се добере до Сирия, тъй като пътят от Истанбул до близкоизточната страна е по-дълъг и поради засилените мерки за сигурност от страна на турските власти вероятността да бъде заловен е по-голяма. Поради това той се е престорил на бежанец и е преминал през България.

"Наистина съществува опасност терористът да е избягал от Турция и в момента да се намира в Европа", е мнението на Оркан Драгаш от сръбските спецслужби.