Кои са лицата на доброто и чувстват ли се герои?

Добрината на пожарникари, спасили бедстващи хора в преспите, трогна потребителите на социалната мрежа Facebook. Снимката, как случайно преминаващи огнеборци изваждат дядо и дъщерите му от снега събра над 30 000 лайка в социалните мрежи и беше споделена близо 7000 пъти. Кои са лицата на доброто и чувстват ли се герои?

Тук, в столичния квартал "Надежда" на връщане от гробищата възрастен мъж и двете му дъщери затъват в преспите и чакат близо час някой да ги спаси. Спасението идва в лицето на пожарникарите от 9-те районна служба.

По темата

„Видяхме една ръка в снега, в близост до автобусна спирка. Спряхме и всичко останало е описано във Facebook”, разказва Николай Никодимов, инспектор съм в 9-та пожарна служба.

От Facebook профила на Елица Къдрева и ние научихме за добрата постъпка. Елица не пожела да застане пред камерата ни. Според нея трябва да бъдат показани лицата на момчетата, които са спасили бедстващите.

„Разпитахме ги, вдигнахме стареца и преценихме, че е добре да го стоплим и го сложихме в камиона”, обясни пожарникарят Калин Владов.

„За мен лично, не сме направили нищо героично. Просто си свършихме работата и това е”, на мнение е Валентин Владов, старши пожарникар в 9-та пожарна служба.

„Мисля, че даже малко се преекспонира случая, защото това е част от работата на пожарникарят”, на мнение е Веселин Ченков, пожарникар в 9-та пожарна служба.

Никой от тези момчета не се чувства герой. 

„Почувствах се много добре, но дори да не бях с пожарния автомобил, да бях с личния си автомобил и да видя бедстващи хора, пак щях да се отзова”, казва младши пожарникар Венислав Василев.

Да се отзоват на виковете на бедстващите отказали всички, минали покрай тях в преспите. 

„Не може на метри от автобусна спирка нещо да се случва и никой да не реагира. Минават таксиметрови шофьори, автобуси, хора преминават и никой да не реагира. Откога започна тоя процес в обществото на липса на реакция, на липса на човещина?”, пита Николай Никодимов, инспектор съм в 9-та пожарна служба.

Повече по темата гледайте във видеото.