Сравнени бяха едни и същи продукти, които се продават, както в България, така и в три страни от Западна Европа
Няма разлика в качеството на определени храни в България и тези от същата марка в Западна Европа. Това показа експеримент на NOVA.
Провокиран от резултатите на Mинистерството на земеделието в Словакия, наш екип реши да сравни продукти, които се продават в магазините в три западноевропейски държави с еквивалента им тук в България.
От министерството в Словакия са изследвали 22 продукта, нашият екип даде за изследване осем продукта. Изследването трябваше да установи има ли по-малко месо, повече мазнина и вода в колбасите за българския пазар, има ли по-малко белтъчини в млечните продукти и има ли по-малко какао в шоколадите.
От Германия купихме шунка, масло и шоколад. От Австрия - прошуто, друга марка масло и друга марка шоколад. А от Франция - шунка и сирене. Някои от марките са световни, други са собствени на големи вериги супермаркети
След това занесохме всички продукти за изследване в една и съща лаборатория. Резултатите са категорични.
"Резултатите са доста идентични, по-малко от 1% е в повечето случаи разликата, което наистина е изключително близки резултати", обясни химикът Иван Гивечев.
За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.