Как се разтълкува това съдебно решение?

Върховният съд на Венецуела се отказва от мерките за завземане на законодателната власт на Конгреса. Това става ясно от официално изявление на магистратите, в което се посочва, че решението е взето с цел „поддържане на институционалната стабилност“, информира "Франс прес", цитирана от БГНЕС. 

Припомняме, че в четвъртък Върховният съд обяви, че иззема законодателните функции на водения от опозицията Конгрес. Досега това беше единствената власт в страната, която не бе под контрола на президента Николас Мадуро и приближените му. Затова и съдебното решение се тълкува като способ за консолидиране на позицията на държавния глава.

Депутатите от опозицията имат мнозинство от края на 2015 г. и са в тежък конфликт с президента, който наследи Уго Чавес. Миналата година те дори настояха за референдум за свалянето му и предсрочни избори. Затова неслучайно вчера съдът поиска да отнеме и депутатския имунитет, с което изложи противниците на Мадуро на опасност от съдебно преследване.

Решението предизвика масови протести в страната и недоволство от страна на международната общност. САЩ, Организацията на американските държави, ЕС, ООН, повечето латиноамерикански държави и други осъдиха действията на съда. Сред най-резките реакции в Северна и Южна Америка беше тази на Перу. Правителството на страната призова останалите страни да съгласуват твърда позиция спрямо Венецуела и да отзоват посланиците си от страната в знак на протест срещу „авторитарното“ превземане на парламента от страна на проправителствения Върховен съд". 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.