Какво ще се промени?

Данъчни облекчения и по-ниски наеми за собствениците на сгради с културно-историческа стойност. За такава законодателна промяна настояват кметове и експерти, след серията от скандали с унищожаването на паметници на културата. Какво ще се промени сега?

Запазването на атмосферата на един квартал или малък град е наистина сложно нещо. Тя се трупа през десетилетията и е трудно да бъде съхранена, особено при икономическите трудности, на които страната ни беше свидетел през последните години. Какво стана например в Женския пазар? Виждате хората живеят тук, но е трудно да бъдат разбрани истинските им проблеми за запазването на автентичния вид както на къщите, така и на улиците и магазините.

По темата

До момента ситуацията с опазването на недвижимото културно наследство у нас изглежда така: Тютюневите складове в Пловдив изгоряха. Къща-паметник на културата се срути в близост до туристи в Карлово. "Двойната къща", придобита от Кирил Киров - Японеца в София е унищожена до основи.

Къщите се рушат, атмосферата на Старинните ни квартали си отива безвъзвратно. Отчита го и главният архитект на София.

„На собствениците наистина им липсват финансови възможости, каквито са случаите на женски пазар, където теренът е действително маргинализиран”, коментира главният архитект на София Здравко Здравков.

Идеята е да ползваме чужд опит. Целта е кварталите да запазят облика си. Вече не става дума за отделни къщи, а за запазването на автентичния вид на цели квартали и дори градове.

Кметът на Копривщица, която наскоро беше изправена пред въпроса дали да остане град - музей, също иска промяна.

„Сградите които са паметници на културата и са в лошо състояние, най-сериозно обявявам, че са доста. но мисля, че с промяна на закона,  трябва да се мисли за проблеми на наследници, на хора, които не могат да се разберат, а самите сгради застрашават и загрозяват града”, заяви кметът на Копривщица Генчо Герданов.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.