Нападението станало на моста „Лондон Бридж“, имало "инциденти" и на други две места в града

Два инцидента в Лондон - на "Лондон бридж" и пазара "Бъроу маркет". Полицията ги определя като терористични атаки. Загинали са седем души, убити са трима нападатели, а най-малко 40 души са откарани в различни болници, съобщи лондонската полиция. 

21 от ранените са в критично състояние, съобщи британското здравно министерство.

СНИМКИ ОТ ЛОНДОН В НОЩТА НА ТЕРОРА ВИЖТЕ ТУК

ХРОНОЛОГИЯТА НА НАПАДЕНИЯТА:

Ван се вряза в пешеходци на "Лондон бридж" в Лондон. След като бусът помел доста хора, от него изскочили трима мъже с мачете и започнали да намушкват бягащите наоколо. Това разказа таксиметров шофьор, станал свидетел на ужасяващото престъпление.

Превозното средство продължи да кара от "Лондон Бридж" до пазара "Бъроу маркет". След това заподозрените са напуснали превозното средство и няколко души са били намушкани, включително служител на полицията. Той получил тежки, но не и животозастрашаващи наранявания. 

Нападателите са били с бутафорни колани с експлозиви. Целта им е била да всеят страх сред хората и да забавят полицията в опитите им да ги обезвредят. Те са били ликвидирани от полицаите точно за 8 минути. 

В района на "Бъроу маркет" има множество заведения и на мястото е имало много хора, излезли да се забавляват. 

"Лондон Бридж" е затворен и в двете посоки. Засега няма информация за пострадали български граждани. Затворени са четири гари и четири метростанции в града.

Бусът, с който е извършена атаката, е изключително лесно да бъде нает, без да има нужда от личен контакт. Свидетели разказват, че хората са хвърляли бутилки през прозорците на заведенията, за да се защитят.  

Имало и трети "инцидент" в квартал "Воксхол" в южен Лондон, обявиха още силите за сигурност. Там имало намушкан човек, но случилото се нямало връзка с нападенията на другите две места в града.

Около два часа след нападенията британската полиция официално съобщи, че бруталните атаки на "Лондон Бридж" и "Бъроу Маркет" са терористични актове

Разследването се ръководи от командването за борба с тероризма. Призовават се всички, които имат снимки или видео на инцидента, да ги предадат на полицията. По неофициална информация властите подозират, че нападателите са радикалисти. 

Силите за сигурност незабавно започна евакуация на всички хора, намиращи се в радиус от 1,5 км от "Лондон Бридж". Болниците Guy's Hospital и St Mary's Hospital са заключени, за да бъде подсигурена безопасността на пациентите. 

Лондонската полиция призова хората към спокойствие и бдителност.

Премиерът Тереза Мей свика правителствения кризисен комитет "Кобра".

По темата

"В шок сме! Аз уча тук и съм със семейството си - всички живеем и работим в Лондон. Ситуацията наистина е стресираща и ужасяваща! Трудно ни е да повярваме какво се случва", каза за NOVA нашият сънародник Георги Стоянов, който живее в града, превърнал се в поредната мишена на терористи.

Социалните мрежи незабавно реагираха на новината за атаките в британската столица. Facebook активира функцията си, чрез която жители и гости на Лондон могат да съобщят, че са в безопасност. В Twitter пък валят коментари и разпространявана от медиите информация за нощта на терора. Мащабна акция за подслон на непознати, но изпаднали в нужда в Лондон, тръгна в двете социални мрежи, след като излезе информацията за нападенията.

Кметът на Лондон Садик Кхан написа в социалните мрежи: "Мислите ми са с всички засегнати. Няма оправдание за такъв варварски акт"

Американският президент Доналд Тръмп също е информиран за случващото се в Лондон.

"САЩ ще направят всичко възможно да помогнат на Великобритания при продължаващата драма", написа държавният глава в Тwitter.

Премиерът Бойко Борисов изказа съболезнованията си за трагедията. 

Репортери: Николай Барулов, Момчил Минков, Деница Суруджийска

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.