Това твърдят климатолози

Покрайнините и сухите региони на Сахара могат отново да „позеленеят“ през следващите 100 години и да се превърнат в савана в резултат на рязкото повишаване на нивото на дъждовете, предизвикано от глобалното затопляне. Това твърдят климатолози в статия, публикувана в списание Earth System Dynamics, цитирана от БГНЕС. 

По темата

„Глобалното затопляне може да предизвика наистина радикална промяна на климата. В повечето региони по света то предизвиква суши и води до намаляване на урожая, но в сухия Сахел, в покрайнините на Сахара, ще се случи точно обратното. Ще се подобри положението с достъпа до вода и регионът ще стане годен за развитие на земеделието и животновъдството“, разказа Якоб Шеве от Института за климатични изследвания в Потсдам.

Пустинята Сахара е най-голямото безводно и почти безжизнено място на Земята след Антарктида и Арктика. Тя обаче не винаги е била покрита с пясъци. В не дотам далечното минало, само преди около 30-35 000 години, Сахара е представлявала гигантска зелена равнина, покрита с тревисти растения и храсти. „Зелената“ Сахара, както смятат днес антрополозите, е помогнала на нашите предци да напуснат Африка и да се разселят по света.

За последните няколко милиона години Сахара на няколко пъти е позеленявала и се е превръщала в пустиня, променяйки своя облик заедно с климатичните колебания на Земята, припомня Шеве. Днес климатът се променя също толкова бързо, както и във времената, когато Сахара се е превръщала в савана или пустиня, което е породило теорията на германския учен.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.