Депутатите ще прегласуват Закона за бюджета на НЗОК

Мораториумът за новите лекарства пада. Със съгласието на всички парламентарни групи депутатите ще прегласуват в петък Закона за бюджета на Здравната каса.

ГЕРБ дават заден ход за мораториума върху нови лекарства

Проектът вече е внесен и днес ще мине през задължителното одобрение на парламентарните комисии. Решението беше взето на днешния Председателски съвет преди заседанието на Народното събрание.

ОКОНЧАТЕЛНО: Мораториумът върху лекарствата остава

„За мен е важно, че всички парламентарни групи, без изключение, приехме единодушно решение да се подпишем и да отпадне параграф 6. В това дали има грешка, или не, аз смятам, че времето щеше да покаже, ако заработеше нормата, която бяхме приели в бюджета, който беше приет само преди две седмици”, заяви Цветан Цветанов.

Здравният министър: Няма да има забавяне в лечението на болните

„За мен е по-важно, че успокояваме пациентските организации, успокояваме онкоболните хора и в тази поска смятам, че политиците са длъжни да направят този компромис и никой да не си го приписва като някакъв политически дивидент, защото започнем ли да си го изписваме като политически дивидент кой какво е направил, кой го е инициирал първи, смятам че това ще бъде некоректно и ще се върнем отново в един безсмислен дебат”, каза още Цветанов.

Цветанов: Никога не сме казвали, че няма да се лекуват онкоболни

Припомняме, че във вторник следобед лидерът на БСП Корнелия Нинова съобщи, че е разговаряла с Бойко Борисов за мораториума. Тя запознала премиера с отворено писмо на онкоболни. В писмото пациентите коментират, че едногодишната забрана за финансиране на нови молекули е "мракобесна", а търсенето на компромис чрез специална комисия към Министерството на здравеопазването, която да търси решения за безнадеждните случаи е "абсолютно неприемливо".

Борисов: Майка ми умря от рак, мораториумът може да падне

След серия разговори по веригата Министерски съвет-Народно събрание, лидерът на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов в писмена позиция обяви готовност управляващите да преразгледат решението си и да отменят злополучния Параграф 6 от бюджета за здраве догодина. Това ще се случи обаче само при условие, че за това има пълно съгласие на всички парламентарни групи.

СПОР ЗА ЛЕКАРСТВАТА: Румен Радев и Бойко Борисов в задочен диалог (ОБЗОР)

Преди по-малко от седмица народните представители приеха окончателно, на второ четене, забраната върху новите лекарства и терапии да остане. Така те отхвърлиха ветото на президента Румен Радев. Само ден по-късно Бойко Борисов заяви от Брюксел, че е готов да преразгледа мораториума за онези лекарства, които се използват в ЕС.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.