Избраха Гийермо дел Торо за най-добър режисьор

Черни тоалети и силни политически послания – така светът ще запомни тазгодишната церемонията по раздването на отличията „Златен глобус”. Големите победители тази годината са драмата "Три билборда извън града" и комедията "Лейди Бърд".

Тонът беше зададен още на червения килим. Звездите откликнаха на призива и пристигаха облечени в черно, в знак на протест срещу сексуалното насилие и солидарност с жертвите.

Водещият Сет Майерс не пропусна възможността да се пошегува дори и с тази деликатна за бранша тема.

„Вече сме 2018 г. Марихуаната най-после е разрешена, а сексуалният тормоз най-после не е. За номинираните мъже в тази зала, днес ще бъде първият път от три месеца насам, в който те няма да се изплашат, когато чуят да викат имената им”, заяви водещият Сет Майерс.

Големият победител се оказа "Три билборда извън града". Драмата на режисьора Мартин Макдона разказва историята на майка, която търси възмездие за изнасилването и убийството на дъщеря си. Филмът спечели четири награди –сред които за най-добра филмова драма, най-добра актриса на Франсис Макдорманд и най-добър сценарий.

„Повярвайте, жените в тази зала не са тук заради храната. Тук сме заради работата”, заяви Франсис Макдорманд.

Кои са фаворитите за наградите “Златен глобус”?

Телевизионната драма "Големите малки лъжи", която е посветена на сексуалните посегателства, също спечели четири златни глобуса.

„Хора, които сте принудени да мълчите заради тормоз, дискриминация и злоупотреба – времето изтече! Виждаме ви, чуваме ви и ще разкажем историите ви”, заяви Рийз Уидърспун.

Отличени бяха още филми, посветени на жените, като Лейди Бърд – за най-добра комедия и Сирша Ронан за най-доба актриса в комедия. С режисьорски приз беше удостоен Гийермо дел Торо за филма "Формата на водата", който водеше по номинации за наградите.

Пламенна реч произнесе и Опра Уинфри, която бе удостоена с награда за цялостни постижения.

„Искам всички момичета, които гледат сега да знаят, че на хоризонта изгрява нов ден! Това става благодарение на много великолепни жени, които се борят здраво, за да ни поведат към времената, когато никой повече не трябва да казва: „Аз Също!”, заяви Опра Уинфри.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.