Миналата година 10 души заколиха агне а в бившия концлагер

Полски съд изпрати в затвора организаторите на антивоенна демонстрация, при която миналата година десет души се разголиха в бившия германски концлагер Аушвиц-Биркенау. След като се съблякоха, един от тях заколи агне.

Съдът стигна до решението, че Адам Б. и Микита В. от Беларус са виновни за оскверняване на мемориален обект и жестокост към животните и произнесе присъди от година и половина и съответно 14 месеца.

91-годишен мъж: Минах през ада, но оцелях (ВИДЕО)

"Аушвиц е паметник, символ на мъченичеството и гробище за хиляди човешки същества. Трябва да изпратим ясен сигнал ... че подобен вид изпълнения никога не трябва да се повтарят", каза прокурорът Мариуш Сломка, цитиран от БГНЕС.

Повечето от 10-те други обвиняеми, на възраст между 20 и 27 години, бяха осъдени на общественополезен труд, а един беше глобен 10 000 злоти (2 400 евро).

Аушвиц - машина за чупене на кости и души

Групата изпълни безпрецедентното зрелище през март 2017 г. пред прословутия портал на лагера с надписа "Arbeit macht frei" (“Работата те прави свободен”), където те опънаха бял банер с думата любов, написана в червено.

"Тези хора оскверниха едно от най-трагичните места в света ... безсрамно се опитваха да го използват, за да разпространяват неясни идеи, които никога не са били обяснявани и които нараняват милионите хора, чиито близки са починали там", каза директорът на музея Пьотр Чивински, цитиран от полската информационна агенция ПАП.

"Темата на Нова": Единствената българка, оцеляла в Аушвиц

"Съдът ни наказва за произведение на изкуството, това е несправедливо", каза Mикита В. От своя страна след прочитането на присъдата.

Миналата година от групата казаха, че са действали в името на добра кауза, за да протестират срещу войната, като добавиха, че закланото агне е "символ на невинно същество, което страда за нищо".

Нацистка Германия построи лагера за смъртта Аушвиц след завземането на Полша по време на Втората световна война, уточнява АФП.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.