Според тях средната температура може да се повиши до 2,2-3,4 градуса по Целзий

Британските учени изключиха най-лошия сценарий за глобалното затопляне, при който заради парниковите газове средната температура на нашата планета през 2100 г. може да се покачи с 4-5 градуса по Целзий, пише в. "Гардиън", цитиран от БТА.

Глобалното затопляне застрашава милиони хора с наводнение

Изданието се позовава на изследване на специалисти от университета в Ексетър. ООН прогнозира, че при дойно увеличаване на обема на въглеродния диоксид в атмосферата, температурата на планетата ще се покачи с 1,5-4,5 градуса по Целзий. Този показател учените наричат чувствителност на климата. Но по мнението на проф. Питър Кокс и неговите колеги, използвайки нови методики на изследване, те са получили други параметри.

1/4 от земната повърхност ще стане по-суха, ако температурите се повишат

"Нашата разработка изключва на практика както много ниските, така и много високите стойности на чувствителността на климата", заяви ученият.

По разчетите на британските изследователи средната температура може да се повиши до 2,2-3,4 градуса по Целзий. А най-вероятната оценка е 2,8 градуса.

Полярните видове растения са най-застрашени от глобалното затопляне

От една страна това е повод за оптимизъм, тъй като ако прогнозата се окаже вярна, тя ще изключи най-разрушителните сценарии за глобалното затопляне. Но от друга, това означава, че сегашните планове, лежащи в основата на Парижкия договор за климата, на практика ще се окажат неосъществими. Те предвиждат държавите да вземат мерки, за да не се допусне повишаването на глобалните температури с над 2 градуса до 2100 година. Страните се ангажираха да задържат глобалното затопляне в рамките на 1,5 градуса по Целзий. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.