Досега са обвинени 275 души заради ролята си в опита да се потушат антиправителствените размирици през 1989 г.

Румънското обвинение поиска да бъде обвинен бившият президент Йон Илиеску и бившият министър-председател Петре Роман за „престъпления против човечеството” заради окървавяването на революцията в страната през 1989 година, съобщава БГНЕС.

Над 10 000 румънци на протест срещу новия закон за корупцията (ВИДЕО+СНИМКИ)

Министърът на правосъдието Аугостин Лазар поиска от президента на страната Клаус Йоханис зелена светлина, да започне съдебна процедура срещу бившите лидери. Бившият вицепремиер Желю Войкан Войколеску също е част от обвинените. Според изявлението на румънската прокуратура се отваря нова глава в дълго продължилото разследване за отговорността за кървавите дни преди и след смъртта на комунистическия диктатор Николае Чаушеску и неговата жена Елена.

Забраниха на румънски овце да пасат край база на НАТО

1 104 човека са били убити по-време на събитията от декември 1989 г. в Румъния. Включително 162-ма човека преди падането на Чаушеску, който заповядва да се потушат протестите и 942-ма в последвалите дни.

Ново обвинение за лидера на управляващите в Румъния

Прокурорите казват, че разследват отговорността на „новото политическо и военно управление”, което е дошло на власт след падането на Чеушеску. „Националният фронт за спасение” воден от Илиеску поема страната в първите седмици след революцията. Петре Роман и Желю Войколеску стават съответно министър-председател и вицепремиер на страната.

Осъдиха на 6 години за корупция румънски екс министър

Илиеску, сега на 88 години, е президент на страната от 1989 г. до 1996 г. и след това от 2000 г. до 2004 г. От обвинението казват, че „в опит за затвърждаване на властта” новите лидери изпълняват „план” с провокиращи убийства и наранявания причинени от стрелба, както и задържането на голям брой хора. Разследването на събитията беше отложено през 2015 г., заради липса на доказателства, но беше подновено през 2016 г. от по-висша инстанция на съда. Досега са обвинени 275 души заради ролята си в опита да се потушат антиправителствените размирици, но от тях само някой са били осъдени, твърдят групи за подкрепа на жертвите.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook.