Обвинението е поредното в скандала с неправилното използване на данни на потребителите

Американски федерален съдия в Калифорния постанови, че Facebook ще трябва да се изправи срещу обвиненията в нарушение на поверителността на потребителите, по повод използването на приложение за разпознаване на лица по техните снимки без изричното им съгласие. Обвинението срещу социалната мрежа е поредното в скандала с неправилното използване на данни на 87 милиона потребители преди президентските избори в САЩ през 2016 г., предаде БГНЕС.

Приложението за разпознаване на лица, създадено през 2010 г., идентифицира хора по снимките им, качени в мрежата - функция, която според обвинителите, нарушава закона за защита на биометричната неприкосновеност на личния живот.

Facebook под прицел: Какво се случва със социалната мрежа?

Говорителят на Facebook съобщи за АФП, че използването на приложението е с прозрачни условия от самото му създаване и позволява на потребителите да го изключат и да се предпазят от това да бъдат разпознати. Освен това, твърди той, информация за потребители може да се получи и от други места извън Facebook. 

ЗАЛОЖНИЦИ НА ИНТЕРНЕТ: Колко сме уязвими, ползвайки социалните мрежи?

Директорът по управление на продуктите, Дейвид Бейкър заяви: "Когато посещавате дадено приложение, може да се получи информация за вас, дори ако след това сте излезли от сайта и нямате създаден профил".

Той подчерта, че практиката е широко разпространена и компании като Гугъл и Туитър правят същото.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.