Инцидентът стана на оживено кръстовище в 13.30 ч. в канадския град

10 души загинаха, а други 15 бяха ранени, след като микробус се вряза в пешеходци в канадския град Торонто. Инцидентът стана на оживено кръстовище в ранния следобед.

СНИМКИ ОТ ИНЦИДЕНТА ВИЖТЕ ТУК

Автомобилът се качил на тротоара и целенасочено започнал да блъска пешеходците. Полицията е задържала водача.

В ранния следобед на понеделник бял ван тръгва по тротоара в най-оживения район на Торонто и успява да измине бясно повече от километър. Полицията успява да спре водача на автомобила и след кратко дебнене с насочено оръжие той е задържан.

Ван прегази пешеходци в Торонто, има 9 жертви и 16 ранени (ВИДЕО+СНИМКИ)

Мъжът размахвал предмет, който обаче не се оказал оръжие. Нападателят е идентифициран като 25-годишния Алек Минасян, жител на предградие на Торонто, непознат на службите за сигурност. Очевидец на атаката разказва, че е последвал вана, за да се опита да го спре.

Консулството ни е в постоянна връзка със службите за сигурност и с представители на българската общност в града.

„Районът, в който стана трагедията, е населен от много българи. За щастие няма пострадали наши сънародници", информира генералният консул на България в Торонто Петър Крайчев. 

„Инцидентът е безпрецедентна трагедия. В постоянен контакт сме с всички институции, представители на българската общност, централното управление на Министерството на външните работи, канадските власти. В подобни случаи самоличността и националността на жертвите се съобщава първо на семейството и близките”, допълни Петър Крайчев.  

"Разпитват се всички свидетели. По мнение на специалисти нападателят е действал сам. Той не е познат на полиията”, заяви за „Здравей, България” Анастасия Върбанова, журналист от в-к „BG Voice”.  

На този етап полицията смята, че е нападението представлява преднамерено действие, но е категорична, че не става дума за тероризъм.

„Имах възможността да разговарям с представители на службите за сигурност и полицейските агенции. Въз основа на информацията, с която разполагаме в момента, не изглежда инцидентът да е свързан с националната сигурност. Събитията са потресаващи, но на този етап не са свързани по никакъв начин с националната сигурност”, заяви Ралф Гудейл, министър на обществената сигурност на Канада.

Трагедията се разигра в момент, в който в Торонто се провежда среща на министрите на външните работи и на обществената сигурност на страните от Г-7. Срещата продължава и днес.

Телефонът за връзка с властите в Торонто е 001 4168 921 738. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.