Целият свят е обърнал поглед към визитата на френския президент в САЩ

Ще бъде ли запазена сделката за ядрената програма на Иран? Това се пита целият свят, докато Еманюел Макрон се опитва да убеди домакина си Доналд Тръмп, че трудно договореното споразумение е най-доброто възможно. Макрон е на 3-дневно посещение в Съединените щати.

Това е първото официално държавно посещение в мандата на Доналд Тръмп. Изглежда, че той и френският му колега Еманюел Макрон успяват да развият добри отношения в момент, когато повечето европейски лидери странят от обгърнатия в скандали Тръмп.

ПЪРВА ВИЗИТА: Макрон е на тридневно държавно посещение в САЩ (ВИДЕО+СНИМКИ)

Но Макрон не прави това само от добро сърце. Той явно осъзнава, че за Тръмп личните отношения са ключ към постигане на целите. И практичният французин работи усилено да култивира приятелството си с Тръмп – от поканата и пищното посрещане в Париж, подкрепата за ударите срещу Сирия и почти ежеседмичните телефонни разговори.

Сега Макрон има няколко важни цели от това посещение, на които разчита Европа – страните от Съюза да бъдат изключени от митата за алуминий и стомана, които Тръмп наложи, и също толкова важно - Тръмп да потвърди ядреното споразумение с Иран.

„Ще говорим за сделката с Иран. Знаете какво е мнението ми за нея. Ужасна сделка, която не трябваше да бъде сключвана. Можеше да подпишем добро споразумение или поне задоволително”, заяви Тръмп.

„Нищо няма да подновят. Ако го направят, ще имат по-големи проблеми, отколкото някога са имали. Това го запомнете. Ако рестартират програмата - по-големи проблеми, отколкото някога са имали”, допълни Тръмп.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.